(Video)testimonials, de beste reclame!
Als je straks (al dan niet online) iets wil kopen, wat is dan één van de eerste dingen die je doet? Juist: reviews en getuigenissen lezen van anderen. Niet alleen over het product dat je wil kopen, maar ook over de verkoper van dat product. De feedback die anderen hebben gegeven, zal in belangrijke mate jouw keuze kleuren. Waarom? Omdat meningen van anderen meer vertrouwen wekken dan wat een verkoper zélf neerschrijft. Dat beschouw je al snel als ‘praatjes’.
Die logica gaat ook op voor je eigen klanten. Je hebt er dus alle belang bij reviews en getuigenissen te sprokkelen en te delen. Je hoeft geen genie te zijn om de voordelen te zien:
- Door authentieke reacties van je klanten te delen, wek je meer vertrouwen.
- Meer vertrouwen betekent een hogere verkoop. Uit cijferanalyses blijkt dat getuigenissen het aantal conversies doet stijgen.
- In testimonials zitten meestal sleutelwoorden en die zorgen ervoor dat je hoger eindigt in de Google ranking.
Overtuigd? Goed zo, dan leggen we je graag uit hoe je zelf concreet aan de slag kan gaan.
Stap 1: leg je klanten een vragenlijst voor
Eerder dan in het wilde weg om reacties vragen, leg je beter een vragenlijst voor, waarin je zelf heel gericht feedback kan vragen. Op die manier krijg je input over die aspecten van je bedrijf of product die je graag in de kijker wil zetten. Vergeet ook niet dat mensen graag een verhaal lezen. Probeer daar in de bevraging van klanten rekening mee te houden. Mik op herkenbaarheid. Ziehier enkele voorbeelden van mogelijke vragen:
- Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
- Wat gaf de doorslag om met ons in zee te gaan?
- Welke resultaten heb je gehaald? Wat is het verschil tussen voor en na?
- Welk specifiek aspect van onze dienst/product stak er voor jou bovenuit?
- Welke andere voordelen zie je nog aan onze dienst/product?
- Waarom zou je ons aanbevelen aan anderen?
Stap 2: wees eerlijk
Het is belangrijk dat je authentieke getuigenissen inzet. Laat klanten dus in hun eigen woorden zeggen wat ze te zeggen hebben. Schrijffouten mag je corrigeren uiteraard, maar verander niets aan de stijl. O ja: niemand gelooft in alleen maar loftrompetten. Als je alleen maar vijfsterrenreacties deelt, zal dat vooral achterdocht wekken. Het voelt misschien tegennatuurlijk aan, maar durf ook een kritische noot te delen. Plaats er meteen ook een positieve reactie bij waarin je meegeeft iets te zullen doen met de kritiek. En voeg de daad vervolgens bij het woord. Zo maak je pas echt indruk op klanten.
Stap 3: een foto maakt het zoveel echter
Mensen lezen graag het verhaal of de reactie van andere mensen. Van echte klanten. Die echtheid kan je benadrukken door een foto van de klant bij zijn getuigenis te zetten. Het maakt zijn testimonial nog geloofwaardiger. Vraag wel uitdrukkelijk de toestemming om een foto te gebruiken. In GDPR-tijden is zoiets heel belangrijk.
Stap 4: een video is de ultieme getuigenis
Wil je voor de grootste impact gaan? Overtuig klanten dan om te getuigen via een videootje. Daar kan niet mee gesjoemeld worden. Video’s scoren het hoogst op parameters zoals betrouwbaarheid en echtheid. Probeer gewone testimonials dus zeker aan te vullen met videofragmenten van tevreden klanten.
Stap 5: gebruik getuigenissen ook op je sociale media en in je offline communicatie
Waarom zou je positieve ervaringen van klanten alleen inzetten op je website? Je kan ze ook delen via social media of een quote met fotootje opnemen in je commerciële brochures. Je kan ze zelf opnemen in een offerte die je uitstuurt.
Conclusie?
Reviews en getuigenissen zijn een eenvoudige manier om aan klantenwerving te doen. Doorheen ál je communicatiekanalen.
Veelgestelde vragen
-
Waarom zou ik video moeten integreren in mijn marketingplan?
Video is een krachtige manier om rechtstreeks en direct te communiceren met je klant of prospect. Verschillende A/B-testen hebben reeds aangetoond dat een campagne mét video veel betere resultaten oplevert dan dezelfde campagne met foto’s. Bovendien zijn we intussen ook op een punt gekomen dat video content de norm is.
-
Hoeveel kost een videofilm?
Zonder concrete briefing is het moeilijk om een exacte prijs op een videofilm te plakken. Elk project is immers anders. Bij ons heb je reeds een Shoot & Share video vanaf €500 (excl. BTW). De kostprijs van een video wordt bepaald door een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld: verwachtingen, crew, opname- en montagetijd.
-
Voor welke toepassingen kan ik video inschakelen?
Video is hot én overal. Video’s kan je heel breed inzetten, denk maar aan: vacaturevideo’s, productvideo’s, eventvideo’s, testimonials, Tv-spots en bedrijfsvoorstellingen.
-
De video is klaar. Wat nu?
We staan niet enkel in voor de realisatie van je video, maar werken met veel plezier ook een succesvolle digitale mediamix uit. We verspreiden je video dan op de juiste sociale media-kanalen.